7.12.15

Η Τουρκία έχασε την μάχη στις περιοχές των Τουρκομάνων: Ρώσοι και Σύροι ανακατέλαβαν τα μεθοριακά περάσματα!


του Γιάννη Πετριδη
Η τουρκική αποτυχία να κρατήσει μακριά τα ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά από την περιοχή των Τουρκομάνων μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού υποστρατηγικής...

κρούσης Su-24, πληρώθηκε τελικά ακριβά από την Αγκυρα: Τα ρωσικά και συριακά στρατεύματα κατάφεραν να καταλάβουν την περιοχή του υψώματος Κιζιλντάγ, στην περιοχή του Φιρινλίκ, στη βόρεια Συρία, όπου εκτιλύχθηκε και το δράμα της κατάρριψης.

Τα ρωσο-συριακά στρατεύματα αποκατέστησαν την συριακή κυριαρχία κατά μήκος των τουρκοσυριακών συνόρων και προκάλεσαν στην προσπάθειά τους αυτή, βαριές απώλεις στους Τουρκομάνους αντάρτες, αλλά και στις τουρκικές ειδικές δυνάμεις που είχαν διεισδύσει στην περιοχή για να τους υποστηρίξουν.

Το ύψωμα Κιζιλντάγ απέχει μόλις 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Το στοίχημα για την Τουρκία ήταν να επιβληθεί no-flight-zone στην περιοχή για να καταφέρουν να δημιουργήσουν τον τουρκομανικό θύλακα στο συριακό έδαφος.

Η απίστευτα σκληρή απάντηση της ρωσικής Αεροπορίας από την επομένη κι όλας, με την πλήρη καταστροφή τριών τουρκικών κομβόι, που μετέφεραν όπλα και πυρομαχικά στους Τουρκομάνους, είχε καταλυτικά απότελέσματα για την κυριαρχία του υψώματος και η ανάκτησή του από τον συριακό Στρατό στερεί από τους συμμάχους της Τουρκίας το βασικό τους σημείο στηρίγματος σε όλη την περιοχή.

Υποστηριζόμενες στενά και εντατικά, από ρωσικά αεροσκάφη, οι συριακές δυνάμεις έχουν ήδη απελευθερώσει τις τουρκομανικές περιοχές του Φιρινλίκ, του Μπούρζ αλ Ζαβιγιέ και του Κιζιλντάγ κυριεύοντας 17 τουρκομανικά χωριά.

Οι συγκρούσεις ήταν ιδιαίτερα σκληρές, αλλά οι Τουρκομάνοι τελικά ηττήθηκαν και τώρα κρατούν μόνο τρία χωριά στην ευρύτερη περιοχή τα οποία θα έχουν καταληφθεί και αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πάντως αξίζει να σημειωθεί και η αλλαγή του τρόπου που επιχειρούν τα συριακά στρατεύματα και φαίνεται ότι υπάρχει ρωσικός "δάκτυλος" στον τρόπο που μάχονται.

Εχοντας εγκαταλείψει της μεμονωμένες επιθέσεις και τις ασύντακτες κινήσεις που περισσότερο απαντούσαν στις επιθέσεις των ανταρτών και λιγότερο στις ανάγκες να κυριαρχήσουν στο περίο της μάχης, πλέον οι συριακές δυνάμεις υποστηρίζονται από μαζικά πυρά βαρέων όλμων και συνταγμάτων πυροβολικού με στόχο την κατίσχυση έναντι των αντιπάλων με την απόκτηση της υπεροχής πυρών και τη συντριβή του με τον όγκο αυτών των πυρών.

Κλασικό ρωσικό δόγμα μάχης. Σε αυτό βοηθήκε από την εισαγωγή πολλών σύγχρονων συστήματα πυροβολικού, όπως αυτοκινούμενα πυροβόλα ΜΤSΑ-Β των 152mm, πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών BM-27 Uragan και ΒΜ-30 Smerch, αλλά και το εξαιρετικά φονικό σύστημα πυροβολικού προς τακτική υποστήριξη του πεζικού το ΤΟS-1A.

Το σύστημα αυτό, φερόμενο επί πήγματος άρματος Τ-72 βάλει 30 θερμοβαρικές  ή εμπρηστικές ρουκέτες διαμετρήματος 220mm και έχει αποστολή την παροχή πυρών υποστήριξης σε μικρές αποστάσεις μέχρι 12 χλμ.

Τα θερμοβαρικά πυρομαχικά προκαλούν πλήγματα τα οποία αποδεικνύονται εξαιρετικά αποτελεσματικά απέναντι σε έναν εχθρό που συχνά πολεμά διεσπαρμένος σε μεγάλες εκτάσεις.

Το θερμικό κύμα απλώς καίει τα πνευμόνια των ισλαμιστών σε μια ακτίνα 100 μέτρων από εκεί που θα πέσει η ρουκέτα, οπότε, όπου και νακρυφτούν είναι χαμένοι...

Ρωσικές πηγές αποκάλυψαν πως στις μάχες της Χάμα η συγκέντρωση πυροβολικού ξεπερνούσε και ανάλογες του Β’ ΠΠ, με 300 στοιχεία πυροβόλων και ρουκετοβόλων να έχουν αναπτυχθεί σε μια γραμμή 800 μέτρων (!!!), δημιουργώντας ένα πρωτοφανές κύμα φωτιάς προς ενίσχυση του συριακού πεζικού.

Αντίστοιχα στην μάχη του Ελ Αλαμέιν το 1943 σε ένα παρόμοιο περιβάλλον, οι Βρετανοί είχαν παρατάξει 1000 πυροβόλα σε μία έκταση 10 χλμ! Και με πολύ μικρότερη ικανότητα κατεύθυνσης των πυρών από αυτήν που  έχουν τα σύγχρονα ρωσικά πυροβόλα και ρουκετοβόλα.

Φαίνεται πως η Ρωσία έχει αναπτύξει τουλάχιστον μια ταξιαρχία πυροβολικού μεταξύ Δαμασκού και Χομς. Στις 18 Νοεμβρίου στην ρωσική τηλεόραση αποκαλύφθηκε χάρτης που έδειχνε τη θέση της ρωσικής 120ης Ταξιαρχίας Πυροβολικού στη Συρία.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook