24.12.15

Αυξήθηκαν τα έσοδα το Νοέμβριο... ε βέβαια αφού μας τσάκισαν στους φόρους



[Θα βγουν πάλι οι ψεύτες που μιλάνε για ανθρωπιστική κρίση να μας πουνε "μια χαρά πάει η Ελλάδα με ΣΥΡΙΖΑ..
αφού αυξήθηκαν τα έσοδα"...
φυσικά δεν θα πούνε ότι αυξήθηκαν τα έσοδα λόγω
-αύξησης ΦΠΑ σε προϊόντα και νησιά,
-αύξησης προκαταβολής φόρου σε αγρότες και επιχειρήσεις (που πληρώθηκε το Νοέμβριο) και

-αύξησης του ποσού της κάθε δόσης του ΕΝΦΙΑ (αφού φέτος είναι 5 δόσεις ενώ πέρσι ήταν 6)...
άντε γίδια πείτε τώρα ότι πάτε μια χαρά...]

Τα φορο-έσοδα έκαναν το θαύμα τους. Οι πληρωμές τον Νοέμβριο αυξήθηκαν 29%. Αναζητούνται 6,225 δισ. ευρώ για τον Δεκέμβριο. Πού θα κριθεί η ενδεχόμενη παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας.
Ο Αη-Βασίλης ήρθε νωρίτερα για τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη. Τα οριστικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων του προϋπολογισμού τον Νοέμβριο δείχνουν ένα μικρό θαύμα, με αύξηση των συνολικών εσόδων των ΔΟΥ κατά 28,97% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα αλλά και υπέρβαση των μηνιαίων στόχων εσόδων του προϋπολογισμού κατά 13,21%.

Επειδή τα θαύματα όμως, ως γνωστόν, κρατάνε λίγο, το μεγάλο στοίχημα τώρα δεν είναι άλλο από την είσπραξη 6,225 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο, για να κλείσει ο μήνας σύμφωνα με τους στόχους και να επιτευχθεί ο αναθεωρημένος στόχος ετήσιων εισπράξεων 48,619 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός στόχος για το 2015 ήταν καθαρά έσοδα τακτικού προϋπολογισμού ύψους 50,871 δισ. ευρώ. Αλλά αυτόν (τον στόχο) τον αποχαιρετίσαμε μαζί με τις προβλέψεις είσπραξης εσόδων από κέρδη ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ.

Τι πληρώσαμε τον Νοέμβριο

Τον περασμένο μήνα, οι φορολογούμενοι έκαναν με το παραπάνω το... πατριωτικό τους καθήκον. Πλήρωσαν για φόρους εισοδήματος 1,255 δισ. ευρώ (από 930 εκατ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014), με τις ρυθμίσεις οφειλών να βάζουν το χεράκι τους αλλά και τους έξτρα φόρους που προέκυψαν από την αναδρομική αύξηση των προκαταβολών φόρου για επιχειρήσεις και αγρότες να βάζουν το δικό τους. Οι εισπράξεις από φόρους εισοδήματος τον Νοέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα ήταν αυξημένες κατά 34,91%.

Ο ΕΝΦΙΑ αποδείχθηκε για έναν ακόμα μήνα χρυσοτόκος όρνιθα. 569 εκατ. ευρώ οι εισπράξεις μέσα σε έναν μήνα από 400 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο περυσινό. Οι λιγότερες δόσεις σε σχέση με πέρυσι αποτελούν τη βασική εξήγηση για την αύξηση των εσόδων από φόρους στην περιουσία κατά 42,24%.

Συνολικά τον Νοέμβριο τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 3,355 δισ. ευρώ από 2,6 δισ. ευρώ τον Νοέμβριο του 2014 (αύξηση 28,97%).

Ο ΦΠΑ

Ενθαρρυντικό στοιχείο για την πορεία των δημόσιων εσόδων αποτελούν και οι εισπράξεις από ΦΠΑ. Με φόντο τις μαζικές μεταφορές προϊόντων από τους χαμηλότερους στους υψηλότερους συντελεστές τον Ιούλιο αλλά και δείγματα συμμόρφωσης εξαιτίας της διεύρυνσης της χρήσης πλαστικού χρήματος λόγω capital controls και ελέγχων, οι εισπράξεις από ΦΠΑ τον Νοέμβριο παρουσίασαν αύξηση 7,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Στο ταμείο μπήκαν 1,246 δισ. ευρώ και συνολικά στο εντεκάμηνο εισπράχθηκαν 12,476 δισ. ευρώ.

Ο κρίσιμος Δεκέμβρης

Τα πρώτα στοιχεία για τις εισπράξεις εσόδων τον Δεκέμβριο είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενθαρρυντικά. «Πάμε καλά» σημειώνει με νόημα αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παρακολουθεί σε ημερήσια βάση κυρίως τις εισπράξεις από τέλη κυκλοφορίας.

Όσο για το κλασικό ερώτημα τέτοια εποχή κάθε χρόνο, αν δηλαδή θα δοθεί παράταση για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας πέραν της 31ης Δεκεμβρίου, «θα κριθεί από το πόσοι δεν θα έχουν πληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου», απαντά με περισσή ειλικρίνεια αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου...

Έλενα Λάσκαρη
e.laskari@euro2day.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook