Ο Τσίπρας «κατασκευάζει» εσωτερικούς και εξωτερικούς εχθρούς και κάνει «μασάζ» στους βουλευτές του – «Σκιές» και στη σχέση με τους ΑΝΕΛ
Παράλληλα με την δημιουργία «εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών», -που αναμένεται να επικαλεστεί και στη σημερινή του ομιλία στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ- ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε το,,,,«μασάζ» στους βουλευτές του, καθώς τα δύσκολα νομοθετήματα που έχει μπροστά του, απειλούν την σταθερότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με δεδομένο μάλιστα ότι και οι σχέσεις με τους ΑΝΕΛ δεν είναι πλέον ανέφελες.
Στην ομιλία στην ΚΕ ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να δώσει το στίγμα των προθέσεών του και την τακτική που θα ακολουθήσει στο προσεχές διάστημα. Στο μεν εξωτερικό ο προσφιλής αντίπαλος είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που περιγράφεται με την φράση «ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι της Ευρώπης», έναντι του οποίου η κυβέρνηση ανέβασε τους τόνους την εβδομάδα που πέρασε για το θέμα του ΔΝΤ, για να ανακρούσει πρύμναν για μία ακόμη φορά όταν διαπίστωσε ότι και σε αυτό το θέμα είναι απομονωμένη και δεν έχει μαζί της ούτε την κυβέρνηση της Γαλλίας όπως έδειξε η τοποθέτηση Μοσκοβισί. Στο δε εσωτερικό της χώρας επικαλείται συνεχώς τον «μπαμπούλα» των διαπλεκομένων που «απεργάζονται σχέδια για την παλινόρθωση του παλαιού συστήματος». Δεν πρωτοτυπεί ο πρωθυπουργός, είναι η πάγια τακτική όλων όταν θέλουν να συσπειρώσουν τον κομματικό τους στρατό να κατασκευάζουν απειλές. Επιπλέον ο κ. Τσίπρας προετοιμάζει «σκληρές μάχες» με τους δανειστές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης όπου βέβαια στο τέλος πάντα υποχωρεί καταγγέλλοντας, αλλά αυτό ικανοποιεί το κομματικό του ακροατήριο.
Ενδεικτική η αποστροφή του κ. Τσίπρα σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών στο οποίο γράφει ότι «ούτε η τυφλή σύγκρουση ούτε η επιστροφή στην αντιπολίτευση ούτε η οικειοθελής αποχώρηση από τις κυβερνητικές ευθύνες συνιστά αριστερή στρατηγική».
Γκρίνια και ανησυχία από τους βουλευτές
Παρά την επίδειξη αυτοπεποίθησης τα πράγματα είναι δύσκολα και γι αυτό από την περασμένη Πέμπτη ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε κύκλο επαφών με τους βουλευτές του ανά περιφέρεια. Μέχρι τα Χριστούγεννα αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου θα έχει δει το σύνολο των βουλευτών του. Καθώς το βασικό παράπονο και συνάμα αίτημα των βουλευτών είναι προς του υπουργούς που δεν τους βρίσκουν ούτε στο τηλέφωνο για «διευθετήσεις», ο κ. Τσίπρας τους υπόσχεται ότι θα παρέμβη στα κυβερνητικά του στελέχη και ότι η επικοινωνία κοινοβουλευτικής ομάδας, κόμματος και κυβέρνησης θα βελτιωθεί.
Η αγωνία των βουλευτών εστιάζεται κυρίως στο ασφαλιστικό ενώ όσοι προέρχονται από αγροτικές περιοχές δίνουν έμφαση και στο φορολογικό των αγροτών, καθώς μάλιστα οι αγροτοσυνδικαλιστές έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις από την αρχή του νέου έτους. Η πάγια απάντηση του κ. Τσίπρα για να καθησυχάσει τους βουλευτές του είναι στο μεν ασφαλιστικό ότι «δεν θα υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις». Επίσης τους καθησυχάζει λέγοντας ότι «δεν θα υπάρξει φοροεπιδρομή και μειώσεις μισθών και εισοδημάτων και ότι αυτό είναι το κλίμα που φτιάχνουν τα κανάλια που μας κάνουν πόλεμο γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν μετά την ψήφιση του νόμου για τις συχνότητες».
Η στάση των βουλευτών του είναι αμφίθυμη, δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να ψηφίσουν μείωση συντάξεων, ενώ παράλληλα στην πλειονότητά τους είναι αντίθετοι με την προοπτική της συγκυβέρνησης ή της οικουμενικής. Ανταποκρινόμενος στην πίεση ο κ. Τσίπρας αναμένεται να πει και στη σημερινή του ομιλία ότι μόνη της η κυβέρνηση θα βγάλει τα κάστανα από την φωτιά και ότι θα περάσει τα δύσκολα μέτρα για να βγει η χώρα από το τέλμα. Μεταξύ των βουλευτών του υπάρχει δυσαρέσκεια ακόμη και για τα ανοίγματα του κ. Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων. Τόσο με τις αναφορές του στην συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, όσο και με την επιλογή του να απαντήσει στην Ώρα του Πρωθυπουργού στην ερώτηση του Βασίλη Λεβέντη ο κ. Τσίπρας του φτιάχνει το πολιτικό προφίλ ώστε να μπορεί να συνεργαστεί στο κοινοβούλιο εάν κινδυνεύσει η κοινοβουλευτική του πλειοψηφία. Παράλληλα για να καθησυχάσει τους βουλευτές του ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι ακόμη και αν δεν ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο δεν χάνεται η δεδηλωμένη. Βουλευτής έλεγε στο πνεύμα του πρωθυπουργού του: «αν περάσουμε τις δυσκολίες που έχουμε και αντέξουμε μέχρι τον Μάρτιο τότε θα βγάλουμε την τετραετία, αυτό βλέπουν και μας πολεμάνε έτσι, τα Μέσα Ενημέρωσης και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».
Για τον ίδιο λόγο το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου μάζεψε διαρροές που είχαν αρχίσει να γίνονται στον φιλοκυβερνητικό τύπο ότι υπάρχουν πρόθυμοι βουλευτές από τη ΝΔ και το Ποτάμι που θα ενισχύσουν την κυβερνητική πλειοψηφία. Τελικά κρίθηκε ότι μία τέτοια προοπτική μπορεί να απελευθερώσει βουλευτές που δεν θα φοβούνται πια ότι αν διαφωνήσουν θα ρίξουν την «κυβέρνηση της Αριστεράς».
Καθώς στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν υπάρχει συγκροτημένη τάση, αφού και η ομάδα των 53 είναι διαλυμένη, η ηγεσία φοβάται τις μεμονωμένες αντιδράσεις και τους sui generis βουλευτές. Ο πάντα επίφοβος Γιάννης Μιχελογιαννάκης πάντως δήλωσε ότι δεν έχει πλέον πρόβλημα με τον ΑΔΜΗΕ ενώ εάν η κυβέρνηση κάνει αυτά που υπόσχεται τότε θα ψηφίσει και για τα «κόκκινα» δάνεια των επιχειρήσεων και το ασφαλιστικό. Ούτε όμως από την Νίνα Κασιμάτη φοβάται πλέον διαφοροποίηση το ηγετικό επιτελείο μετά την δήλωσή της στη σελίδα της στο facebook.
Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Τσίπρα το πρόβλημα είναι πάντα υπαρκτό αφού το εάν θα πετύχει τον στόχο να περιοριστεί το ασφαλιστικό στις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων και στις αυξήσεις των εισφορών και να αποφευχθεί η ονομαστική μείωση στις κύριες, περνά πάντα από την στάση των δανειστών. Εάν οι δανειστές επιμείνουν τότε θα υπάρξει και μείωση στις κύριες συντάξεις και θα καταψηφίσουν βουλευτές. Για την περίπτωση αυτή το ηγετικό επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου προετοιμάζει το έδαφος λέγοντας ότι όποιος διαφωνήσει ας ακολουθήσει την στάση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και ας παραδώσει την έδρα.
Σκιές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ
Τα πράγματα περιπλέκονται από την δύσκολη πάντα σχέση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Τώρα δεν υπάρχει η κοινή αντιμνημονιακή στάση που έδινε και στα δύο κόμματα το άλλοθι της συνεργασίας. Η συγκολλητική βάση είναι μόνο η διατήρηση της εξουσίας κάτι όμως που είναι πάντα επισφαλές εφόσον δεν ικανοποιούνται και οι προσωπικές φιλοδοξίες όπως πχ του Δημήτρη Καμμένου που έχασε την θέση στην κυβέρνηση λόγω των «ακροδεξιών του απόψεων». Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνολική διαφοροποίηση των ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης που θα περάσει με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Παρόμοιες διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον αφού δεν είναι λίγα τα θέματα κυρίως στο κοινωνικό πεδίο που οι αριστερές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις δεξιές θέσεις του Ποταμιού.
Το τελευταίο διάστημα πάντως έχουν αυξηθεί οι προστριβές. Ενδεικτικό είναι ότι προ μηνός ο Πάνος Καμμένος ζήτησε την απομάκρυνση από την θέση του διοικητή της ΕΥΠ, του Γιάννη Ρουμπάτη και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες θα ήθελε την αρμοδιότητα για τις μυστικές υπηρεσίες. Βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη πλευρά βομβαρδίζουν το Μέγαρο Μαξίμου με διαμαρτυρίες για «ρουσφέτια που γίνονται στο υπουργείο Εθνικής Αμύνης» αλλά και για την συμπεριφορά στελεχών των ΑΝΕΛ σε διάφορες εκδηλώσεις ανά την περιφέρεια. Ουκ ολίγοι θεωρούν ότι ο κ. Καμμένος χτίζει πελατειακή βάση για το κόμμα του ώστε να μην πέσει από το 3%. Ο δε πρωθυπουργός αφαίρεσε από τον Πάνο Καμμένο την αρμοδιότητα για τις προμήθειες στο πολεμικό ναυτικό και την έδωσε στον αναπληρωτή και δικό του άνθρωπο Δημήτρη Βίτσα. Ζήτημα όμως μπορεί να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο κομμάτων και στις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει τελικά το φορολογικό των αγροτών για το οποίο οι ΑΝΕΛ εμφανίζουν επίσης αυξημένη ευαισθησία. Ενώ αυτά είναι επιμέρους θέματα που σωρεύονται, στους ΑΝΕΛ υπάρχει προβληματισμός μετά την τελευταία συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ξέφυγε της προσοχής τους το άνοιγμα στον Βασίλη Λεβέντη καθώς και ότι ο πρωθυπουργός ενώ επιτέθηκε σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ απέφυγε κάθε αναφορά στο Ποτάμι με το οποίο οι ΑΝΕΛ είναι ορκισμένοι εχθροί και θεωρούν ότι η συνεργασία αυτή αποτελεί δομικό πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας στην συνέντευξη είπε ότι μπορεί να εγγυηθεί για τους βουλευτές του δικού του κόμματος αφήνοντας εκτός τους βουλευτές των ΑΝΕΛ.
Τα πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μετά την εκλογή αρχηγού στη ΝΔ. Εφόσον πλέον όλοι εφαρμόζουν μνημόνιο για τους δεξιούς βουλευτές δεν υπάρχει λόγος αντιπαλότητας με τη ΝΔ αφού μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι αρχηγός. Ένιοι εξ αυτών νιώθουν πιο κοντά στη ΝΔ ειδικά εάν δεν κερδίσει την ηγεσία ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που εμφανίζεται συναινετικός με την κυβέρνηση και αναδειχθεί άλλος ο οποίος να ακολουθήσει σκληρή γραμμή ακόμη και με ενδεχόμενο εκλογών.
ΠΗΓΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.