22.1.16

Τα πλαστικά τάπερ παχαίνουν



Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και καταφέρνουν να «επιβιώσουν» εάν πέσουν από τον πάγκο της κουζίνας ή γλιστρήσουν από τα...
χέρια μας την ώρα που τα πλένουμε.
Ωστόσο, τα πλαστικά τάπερ δεν είναι η καλύτερη επιλογή όσον αφορά την υγεία μας, επισημαίνουν οι επιστήμονες σε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLOS One.
Χημικές ουσίες που βρίσκονται σε υφάσματα, δομικά υλικά και παιχνίδια χρησιμοποιούνται και για την κατασκευή πλαστικών δοχείων φαγητού. Οι ουσίες αυτές μπορεί να περάσουν από το δοχείο στο φαγητό και στη συνέχεια στον οργανισμό μας, όπου και επιδρούν αρνητικά.

Η μελέτη που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Κέντρο Περιβαλλοντικών Ερευνών Χέλμχολτζ της Γερμανίας υπέδειξε ότι οι φθαλικές ενώσεις (phthalates), μια ομάδα χημικών που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ανθεκτικών και εύκαμπτων πλαστικών, επηρεάζουν την ορμονική λειτουργία και το μεταβολισμό.
Η έκθεση στις φθαλικές ενώσεις επηρεάζει τις μεταβολικές διεργασίες κατά τέτοιο τρόπο που οδηγεί στην αύξηση του βάρους, ιδιαίτερα στις γυναίκες, επισημαίνουν οι επιστήμονες.
Όπως αναφέρει ο Δρ Μάρτιν βον Μπέργκεν από το Κέντρο Χέλμχολτζ, «η συσχέτιση μεταξύ της αυξημένης συγκέντρωσης φθαλικών ενώσεων στο ανθρώπινο σώμα και την αύξηση του βάρους έχει ήδη αποδειχθεί στο πλαίσιο επιδημιολογικών μελετών και πρέπει να αναλυθεί λεπτομερέστερα».
«Κάθε κιλό επιπλέον βάρους επάνω από το ιδανικό αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, βλαβών στις αρθρώσεις, χρόνιας φλεγμονής και καρκίνου, με τον αριθμό υπέρβαρων ανθρώπων να αυξάνεται συνεχώς ανά τον κόσμο», συμπληρώνει ο ειδικός.
Η υπερβολική αύξηση του βάρους αποτελεί απότοκο των κακών διατροφικών συνηθειών, της αποχής από τη σωματική άσκηση αλλά και της κληρονομικής προδιάθεσης. Ο περιβαλλοντικός παράγοντας, όπως η έκθεση στις φθαλικές ενώσεις, αποτελεί πιθανώς μία ακόμη μεταβλητή στην πολύπλοκη εξίσωση, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

onmed.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook