10.3.16

Μείωση κύριων συντάξεων απαιτούν οι δανειστές με το …”καλημέρα”: Τους βλέπει ο Τσακαλώτος


Για τις 17:30 το απόγευμα έχει οριστεί το νέο ραντεβού των επικεφαλής των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο μετά τη χθεσινή πρώτη συνάντηση στην οποία ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων αλλά και η ατζέντα.
Τα...
αγκάθια στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι οι δανειστές ζητούν μεγαλύτερη αποδοτικότητα του συστήματος, κάτι που σημαίνει μείωση κύριων συντάξεων, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει στον αναδιανεμητικό χαρακτήρα.
Επίσης οι προτάσεις για αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες δεν έχουν εγκριθεί και παραμένουν υπό διαπραγμάτευση, ενώ δεν υπάρχει απάντηση στην πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1-1,5 μονάδα στις επικουρικές.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA στη σημερινή συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών θα συζητηθεί το θέμα της φορολογίας εισοδήματος, ενώ στα ανοιχτά ζητήματα για να κλείσει η αξιολόγηση περιλαμβάνονται ο νέος τρόπος φορολόγησης των ενοικίων, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων αλλά και το ζήτημα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την οποία οι δανειστές ζητούν πολύ μεγάλη ανεξαρτησία.
Στο κρίσιμο μέτωπο του Ασφαλιστικού, όλα παραμένουν ανοικτά, μετά την πρώτη συνάντηση που είχε χθες ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο. «Υπάρχουν θεματα που είναι τεχνικά δύσκολα και άλλα που έχουν πολιτική δυσκολία» δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος περιγράφοντας, εμμέσως πλην σαφώς, το πρόβλημα της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης.
Είχε προηγηθεί η σύσκεψη των εκπροσώπων των Θεσμών με τον υπουργό Οικονομικών και τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το θέμα του δημοσιονομικού κενού και των μέτρων που απαιτούνται για την κάλυψή του έως το 2018, με δεδομένο το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με την ΗΜΕΡΗΣΙΑ, το θέμα του δημοσιονομικού κενού αποτελεί εστία διαφωνιών και εντός των Θεσμών, μεταξύ Ευρωζώνης και ΔΝΤ. Το πιθανότερο είναι οι συνομιλίες αυτού του γύρου να διαρκέσουν για περίπου δέκα μέρες και ίσως να υπάρξει μια διακοπή εξαιτίας του Καθολικού Πάσχα στις 27 Μαρτίου και να συνεχιστούν με ένα πιθανό ορόσημο τη συνεδρίαση του Eurogroup μέσα στον Απρίλιο.
Πάντως, κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει ότι το σημαντικότερο ίσως κομμάτι της τρέχουσας διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, για το οποίο η ατζέντα καθορίστηκε χθες το απόγευμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Εργασίας με τους επικεφαλής των θεσμών.
Πηγές αναφέρουν ότι η συζήτηση θα γίνει σε τέσσερις ενότητες με την πρώτη να αφορά την εθνική σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, τη δεύτερη το ασφαλιστικό των αγροτών και των ελεύθερων επαγγελματιών, την τρίτη να έχει να κάνει με τον εκ νέου υπολογισμό συντάξεων και την προσωπική διαφορά και την τέταρτη να αφορά τις επικουρικές συντάξεις.
Ο κ. Κατρούγκαλος θα συναντηθεί εκ νέου με τους θεσμούς το πρωί του Σαββάτου, ενώ μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά την πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει η συζήτηση ιδιαίτερα στις τρεις πρώτες ενότητες.
Στον «αέρα» το Ασφαλιστικό
Σύμφωνα με τον συνάδελφο Γιώργο Γάτο της “Η”, στενότερη σύνδεση εισφορών – συντάξεων, χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης σε όσους θα έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης, μικρότερη από τα 384 ευρώ εθνική σύνταξη και περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, αντί της αύξησης των εισφορών, ζητούν οι Θεσμοί αφήνοντας «ανοικτά» στη διαπραγμάτευση όλα τα βασικά ζητήματα του Ασφαλιστικού.
«Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται το Σάββατο στις 11.30 π.μ.», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος, μετά τη χθεσινή συνάντηση κατά την οποία συμφωνήθηκε οι συζητήσεις να γίνουν σε τέσσερις θεματικές:
1. Αρχιτεκτονική συστήματος (ενοποιήσεις Ταμείων) ύψος εθνικής σύνταξης, ποσοστά αναπλήρωσης.
2. Οι επιπτώσεις στα έσοδα από τις παραχωρήσεις σε αγρότες και νεους επιστήμονες.
3. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς έως το 2018.
4. Οι μειώσεις στις επικουρικές.
«Οι διαθέσεις τους και τα θέματα είναι αυτά που έχουμε συζητήσει πολλές φορές… Δεν λένε να μειωθεί η σύνταξη, τους απασχολεί το θέμα ανταποδοτικότητας εισφορών παροχών», δήλωσε κορυφαίο στέλεχος που συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις.
Παρά τις διάφορες, το ίδιο στέλεχος εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Ο στόχος είναι για εξοικονόμηση το 2016 του 1% του ΑΕΠ. Ωστόσο η ελληνική πλευρά ζήτησε να συμφωνηθεί η ποσοτικοποιηση «για να μην τεθούν θέματα αργότερα ξαφνικά».
mignatiou.com

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΟΛΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ, ΓΙΑΤΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΤΟ ΕΝΙΣΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ.
ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΛΟΙ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΖΩΝΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΕΞΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΜΑΣ.
ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΜΟΝΟΠΛΕΥΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΣΤΕΡΩΝΤΑΣ ΜΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΑΝΘΙΣΤΑΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΚΥΒΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ, ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΗ;
ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΦΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ ΗΤΑΝ Η ΑΝΕΞΙΓΗΤΗ ΥΠΕΡΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ, Η ΓΙΓΑΝΤΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ, Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ, Η ΣΡΠΑΓΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook