ΤΡΕΧΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΟΠΩΣ-ΟΠΩΣ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ, «ΤΣΟΥΒΑΛΙΑΖΟΝΤΑΣ» ΟΛΑ ΤΑ ΚΡΙΣΙΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑ – ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ-ΚΛΕΙΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΩΘΟΥΜΕΝΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Επιτάχυνση όλων των μεταρρυθμίσεων που απορρέουν από τις υποχρεώσεις της Ελλάδας στο πλαίσιο του...
«Μνημονίου 3» επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας όλα τα «καυτά» ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση κλπ.) με ένα νομοσχέδιο.
«Μνημονίου 3» επιχειρεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και μάλιστα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή εντός της Μεγάλης Εβδομάδας όλα τα «καυτά» ζητήματα (ασφαλιστικό, φορολογικό, αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση κλπ.) με ένα νομοσχέδιο.
Ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται πως είναι αποφασισμένος να επισπεύσει τον διάλογο στα σημεία-«αγκάθια» με τους εκπροσώπους των δανειστών στην Αθήνα, γεγονός που, ωστόσο, οδηγεί αναπόφευκτα την κυβέρνηση να υποχωρήσει εκ των πραγμάτων από τις «κόκκινες γραμμές» που είχε κατά καιρούς θέσει.
Το συμπέρασμα αυτό εξάγεται από το γεγονός πως ήδη το οικονομικό επιτελείο φέρεται να έχει αποδεχθεί τη θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ως προς την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού ύψους 5 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο Πολ Τόμσεν επέμενε πρόσφατα ότι αυτό εκτιμάται περί τα 9 δισ. ευρώ.
Η αποδοχή αυτής της θέσης επαναφέρει μοιραία στο «παιχνίδι» της διαπραγμάτευσης – και πλέον με ακόμη πιο ενεργό ρόλο – το ΔΝΤ. Μάλιστα, η επιστροφή του «σκληρού πυρήνα» των Θεσμών συνδέεται άρρηκτα με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση και αφορούν την πλειονότητα των πολιτών, από τους αγρότες μέχρι τους ελεύθερους επαγγελματίες και από τους μισθωτούς μέχρι και τους συνταξιούχους.
Αυτό συνεπάγεται πως ο πρωθυπουργός αναμένεται να φέρει προς ψήφιση το «υπερνομοσχέδιο» εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, ώστε να ψηφιστεί το αργότερο έως τη Μεγάλη Πέμπτη (28/04/2016).
Εφόσον ψηφιστεί το συγκεκριμένο νομοθέτημα, «κλειδώνει» αυτομάτως και η υπόθεση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας έως την Πρωτομαγιά, ημερομηνία-ορόσημο, όπως έχει αναφέρει και σε προγενέστερες δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τις ίδιες ακριβώς ημερομηνίες ασπάζεται και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως φάνηκε, άλλωστε, από τις σχετικές δηλώσεις που έκανε, μιλώντας στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin την περασμένη Τρίτη (08/03/2016).
Η σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση για να «τσουβαλιάσει» με ένα νόμο όλα τα κρίσιμα ζητήματα της διαπραγμάτευσης δείχνει πως το βλέμμα του πρωθυπουργού είναι πλέον στραμμένο στο επέκεινα της αξιολόγησης, οπότε και θα ξεκινήσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.
Υπενθυμίζεται πως οι δανειστές δεν εξετάζουν σε καμία περίπτωση το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος», αλλά μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών οφειλών.
Εντούτοις, το «υπερνομοσχέδιο» Τσίπρα θα περάσει διά πυρός και σιδήρου κατά την Εβδομάδα των Παθών, καθώς τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής θα δοθεί η «Μητέρα των Μαχών», με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται ήδη σε θέσεις μάχης αλλά και τα εργατικά συνδικάτα να έχουν έως τότε λογικά προγραμματίσει δυναμικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια στην πλατεία Συντάγματος.
Tο ζήτημα είναι πως για ακόμα μία φορά ο κ. Τσίπρας επιλέγει την ίδια τακτική με τους προκατόχους του, δηλαδή να ψηφίζει με ένα νόμο όλα τα τρέχοντα ζητήματα της οικονομίας.
Μια τακτική, για την οποία ο ίδιος κατηγορούσε παλαιότερα από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, με τις δεκάδες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και τα κατεπείγοντα νομοσχέδια του ενός άρθρου που έρχονταν με διαδικασίες-εξπρές στη Βουλή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.