16.3.16

Τρέχουν να Προλάβουν ΗΠΑ και Δύση την Νέα Πρωτοβουλία Πούτιν – Πιέζεται ο Άσαντ – Ψάχνεται η Τουρκία …


Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Ο Πούτιν όπως μας έχει συνηθίσει μέχρι τώρα ξέρει να αποκτά και να διατηρεί το στρατηγικό πλεονέκτημα της πρωτοβουλίας των κινήσεων, αναγκάζοντας όλους τους άλλους....
δρώντες να ακολουθούν τις κινήσεις του. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του, η γρήγορη εκτίμηση της κατάστασης και η λήψη αποφάσεων σε σύντομο χρόνο, που τον φέρνουν πάντα πιο μπροστά από τους άλλους, που μοιραία ακολουθούν. Αυτό βέβαια είναι που τον καθιστά πραγματικό ηγέτη, τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στο διεθνές περιβάλλον, που απότι βλέπουμε παίζει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο. Σε αυτό το πλαίσιο πληροφορηθήκαμε χθες ότι πάλι έκανε μια κίνηση που κανένας δεν περίμενε ούτε μπορούσε να προβλέψει. Η ανακοίνωση αιφνιδιαστικής αποχώρησης των Ρωσικών δυνάμεων από τη Συρία, φέρνει τις ΗΠΑ και τη δύση μπροστά στις ευθύνες της, να λύσει το Συριακό, χωρίς την κακιά πλέον Ρωσία και να λάβει ανάλογες αποφάσεις στη Γενεύη μαζί με την αντιπολίτευση. Την ίδια στιγμή ασκεί εμμέσως πίεση στον Άσαντ, τον οποίο έσωσε με την παρουσία της από βέβαια καταστροφή, να διαπραγματευτεί λογικά προκειμένου να υπάρξει λύση.  Το μόνο σημείο που φαίνεται ανεξήγητο είναι τι επιφυλάσσει για την Τουρκία, όμως είναι βέβαιο ότι στη συνεννόηση με τις ΗΠΑ κάτι έχει προβλεφθεί σε βάθος χρόνου, που θα μας απασχολήσει.
Έτσι, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή η αποχώρηση να αρχίσει από την Δευτέρα, δηλώνοντας ότι οι αεροπορικές επιδρομές έχουν επιτύχει τους σκοπούς τους. Όμως η Ρωσία θα διατηρήσει το κέντρο αεροπορικού ελέγχου στη Συρία για να ελέγχει την εφαρμογή της εκεχειρίας. Επίσης θα παραμείνει για τον ίδιο σκοπό και αριθμός Ρώσων στρατιωτών. Βεβαίως οι Ρωσικές βάσεις στην Tartus και Khmeimim θα συνεχίσουν την λειτουργία τους.
Εν τω μεταξύ ο Γερμανός ΥΠΕΞ Frank-Walter Steinmeier’s αμέσως μετά την Ρωσική ανακοίνωση αποχώρησης από την Συρία, ανέφερε στο  Reuters ότι, ΄΄εάν η ανακοίνωση της Ρωσίας για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Συρία υλοποιηθεί, αυτό θα αυξήσει την πίεση στο καθεστώς του Άσαντ να προβεί σε σοβαρή διαπραγμάτευση μιας ειρηνικής λύσης στη Γενεύη.
Την ίδια στιγμή ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις δυνάμεις της στη Συρία αλλά δεν θα αποχωρήσει ολοκληρωτικά από αυτή. Ενώ προβλημάτισε με τη δήλωση ότι η αποχώρηση αυτή έχει να κάνει με την κατάσταση στο έδαφος και την συνεχιζόμενη παύση των εχθροπραξιών.
Για το ίδιο θέμα οι ΗΠΑ φανερά αιφνιδιασμένες δεν θέλησαν να κάνουν καμία πρόβλεψη σχετικά με την σημασία που θα έχει η αποχώρηση των Ρώσων στη λύση της Συριακής διαμάχης.
Θεωρούμε ότι ο Πούτιν πραγματικά αιφνιδίασε τους πάντες ακόμα και τους Αμερικανούς, πιστεύουμε και τον ίδιο τον Ομπάμα παρότι μιλάγανε στο τηλέφωνο την προηγούμενη μέρα για την λύση του Συριακού και τα μηνύματα ήταν σχετικά αισιόδοξα όσον αφορά μια μεταξύ τους συμφωνία. Η δήλωση Άσαντ βέβαια μας βάζει σε σκέψεις ότι η αποχώρηση μπορεί να είναι προσωρινή, για να διευκολύνει τη Γενεύη. Αν η Γενεύη δεν δώσει κάτι καλό, μπορεί να επιστρέψουν. Έτσι πολλοί μιλούν για διπλωματικό ελιγμό, προκειμένου να συνδυαστεί με αντικατάσταση των Ρωσικών δυνάμεων που έχουν παραμείνει εκεί για καιρό, και έχουν κουραστεί, με νέες ξεκούραστες. Σε κάθε περίπτωση ο Πούτιν πάλι είναι οδηγός των εξελίξεων και φαίνεται πολύ δύσκολα θα βρει στρατηγικό αντίπαλο.
Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο
pentapostagma.gr



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook