23.3.16

ΙΓΝΑΤΙΟΥ …Η επιβεβαίωση της αποτυχίας της Ευρώπης: Δεν μπορεί να προστατεύσει τους λαούς της


Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Οι βομβιστικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες μας συγκλόνισαν όλους. Νοιώσαμε να μας διαπερνά ηλεκτρικό ρεύμα, νοιώσαμε αυτό το αίσθημα της ανασφάλειας, που προκαλεί ο φόβος και ο τρόμος.
Παρά τα....
πλήγματα που δέχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στη Συρία και το Ιράκ, με τις επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών οι τρομοκράτες του ISIS έδειξαν μία πρωτόγνωρη ισχύ μέσα στην Ευρώπη. Και το γεγονός αυτό γεννά περισσότερα και μεγαλύτερα προβλήματα για τους λαούς της Ευρώπης.
Το πρώτο δεδομένο είναι ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών αδυνατούν να προστατεύσουν τους πολίτες από τη λαίλαπα της τρομοκρατίας. Ειδικά η κυβέρνηση του Βελγίου, φέρει τεράστια ευθύνη όχι μόνο για τις χθεσινές επιθέσεις, αλλά και για το μακελειό στο Παρίσι, τον περασμένο Νοέμβριο. Ηταν ο τρομοκρατικός πυρήνας του Βελγίου που σχεδίασε και εκείνες τις αιματηρές επιθέσεις, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Το δεύτερο δεδομένο είναι η ολιγωρία που έδειξαν οι βελγικές αρχές μετά τη σύλληψη του εγκεφάλου των επιθέσεων του Παρισιού. Ακόμα και ένα παιδί μπορούσε να υποψιαστεί ότι ο Σαλά Αμπντεσλάμ, ένας έμπειρος όπως αποδείχθηκε τρομοκράτης, θα είχε συνεννοηθεί με τους συντρόφους του για να υλοποιήσουν τα κτυπήματα που σχεδίασε σε περίπτωση σύλληψης του.
Τρίτο δεδομένο είναι ότι η Ευρώπη δεν είναι Αμερική. Τότε, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, όλοι, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, συνεννοήθηκαν και συμφώνησαν ότι θα θωρακίσουν τη χώρα. Ο περίφημος «Πατριωτικός Νόμος», που βεβαίως αναστέλλει κάποια ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, θεωρήθηκε αναγκαίο κακό.
Είναι δύσκολο να δεχθούν κάτι παρόμοιο οι Ευρωπαίοι, αν και τα χθεσινά κτυπήματα θα προβληματίσουν και πιθανότατα θα αλλάξουν τις γνώμες αρκετών που διαφωνούν. Δυστυχώς, οι επιθέσεις αυτές του ISIS, στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι, ενισχύουν τις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης, οι οποίες θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για πολιτικά (και άλλα οφέλη).
Με θλίψη πολλοί άνθρωποι στην Αμερική, εκφράζουν ανοικτά το φόβο για τον κίνδυνο ενίσχυσης των ποσοστών του Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος υποστηρίζει ακροδεξιές και απαράδεκτες πολιτικές σε ότι αφορά την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Κάκιστα την ταυτίζει με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, βάζοντας στο ίδιο τσουβάλι τους αθώους με τους φανατικούς.
Η μάστιγα της τρομοκρατίας δεν θα τερματιστεί εάν δεν σταματήσουν οι πόλεμοι, που την υποθάλπτουν. Παραδοσιακά, η Μέση Ανατολή «γεννούσε» τους τρομοκράτες. Τα πράγματα άλλαξαν. ΟΙ τρομοκράτες είναι γέννημα-θρέμμα της Ευρώπης. Είναι παιδιά μεταναστών, οι οποίοι αφομοιώθηκαν μεν στην πλειοψηφία τους στις νέες τους πατρίδες, αλλά δεν αντιστάθηκαν στο φανατικό ισλάμ, που σάρωσε τις νέες γενιές. Ετσι γεννήθηκε η εσωτερική τρομοκρατία. Οι δράστες είναι Ευρωπαίοι πολίτες, τις βόμβες τις κατασκεύασαν στην Ευρώπη και τα υλικά τα αγόρασαν στην Ευρώπη. Πρόκειται για μία άνευ προηγουμένου τραγωδία για τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, που αναλώνουν το χρόνο τους να καταστρέφουν -μέσω της άκρατης λιτότητας τους λαούς- αντί να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.
mignatiou.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook