26.4.16

Νέα οπισθοχώρηση της Αθήνας – Επιπλέον μαχαίρι στο αφορολόγητο

 

ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΦΟΡΟΥΣ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ – ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΑ ΧΕΙΡΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ – ΑΒΕΒΑΙΗ Η ΣΥΓΚΛΗΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ EUROGROYP ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ

Δύο εικοσιτετράωρα μένουν στην ουσία με τα περιθώρια να έχουν στενέψει για την έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup, με άγνωστο αν θα πραγματοποιηθεί.
Μέχρι ώρας...
σε εκκρεμότητα παραμένουν το αφορολόγητο και η νέα απαίτηση για τον μηχανισμό αυτόματης περικοπής δαπανών, που ζήτησαν οι Θεσμοί στο τελευταίο Eurogroup, η ενεργοποίηση του οποίου θα γίνει όταν και άμα δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι της συμφωνίας.
Αχαρτογράφητο παραμένει τι θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός ποιους, τι θα αφορά και ποια μέτρα θα ληφθούν.
Στην παρούσα σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις μεταξύ των κλιμακίων επικεντρώνονται ακριβώς σε αυτό το πεδίο.
Η Αθήνα πάντως επιμένει στην τήρηση των δεδομένων της συμφωνίας του καλοκαιριού και ρίχνει τον πήχυ των προσδοκιών για σύγκλιση απόψεων μέχρι την Πέμπτη.
Ως εκ τούτου στάση αναμονής τηρείται και από τους Θεσμούς όπου εν αναμονή των μηνυμάτων από την Αθήνα εν έχει οριστικοποιήσει το ραντεβού της Πέμπτης.
Σχετικά η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιτχαρτ δήλωνε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, μάλιστα υπενθήμισε την τοποθέτηση του Γερούν Ντάισελμπλουμ, ότι το Eurogroup θα πραγματοποιηθεί, εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος, οι συζητήσεις για τα έκτακτα μέτρα βρίσκονται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, όσον αφορά το αφορολόγητο η κυβέρνηση φέρεται να έχει διαφοροποιήσει την πρότασή της, προτείνοντας φορολογική έκπτωση 2.000 ευρώ σε όσους έχουν οικογένεια με τρία παιδιά. Το αφορολόγητο θα μειώνεται στα 1.900 για οικογένειες με λιγότερα παιδιά και στα 1.800 ευρώ που είναι η απαίτηση της τρόικας για φορολογούμενους χωρίς παιδιά.
Επίσης περιλαμβάνεται μείωση του αφορολογήτου για μισθωτούς – συνταξιούχους, αγρότες, στα 8.900 ευρώ (9.100 ευρώ είναι το ποσό που άρχικά είχε προτείνει η Αθήνα και έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο).
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που βρίσκεται εν αναμονή ψήφισης προβλεπόταν κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με συντελεστές 22% για τα πρώτα 10.000 ευρώ, 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ, 37% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Παράλληλα δεν έχουν κλείσει υπολεπτομέρειες στην αύξηση του ΦΠΑ, την αύξηση του φόρου στα καύσιμα όπου σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή πώλησής τους θα προκαλέσει νέο έμφραγμα στους καταναλωτές.
Σιγήν ιχθύος τηρείται σχετικά με τον φόρο στις τραπεζικές συναλλαγές.
Υπενθυμίζουμε το τσουνάμι αυξήσεων που θα συμπαρασύρει η μεταβολή του ΦΠΑ στο 24% σε βασικά καθημερινά προϊόντα.
Το κύμα ανατιμήσεων θα σαρώσει ξανά και με την υλοποίηση της αύξησης του ΦΠΑ στο 24%, που επιβάλλεται σε εκατοντάδες αγαθά και προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, καθώς και σε υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, η άδεια τσέπη θα επιβαρυνθεί ακόμη και για την κάλυψη στοιχειωδών.
Πάντως στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι διαρκείς ενώ πραγματοποιήθηκε και μίνι υπουργικό με τη συμμετοχή Δραγασάκη, Τσακαλώτου, Σκουρλέτη, Φίλη, Γεροβασίλη, με το αποτέλεσμα όπως έχουμε γίνει μάρτυρες και κατά το πρόσφατο παρελθόν να είναι επιβαρυντικό για τον Ελληνα πολίτη παρά το «επικοινωνιακό χάρισμα» της κυβέρνησης να αντιστρέφει την πραγματικότητα.
newsbomb

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook