26.4.16

«Αποσύρετε το ασφαλιστικό αν θέλετε να πάτε στα χωριά σας»

 

Αν δεν το κάνετε δεν θα μπορέσετε να πατήσετε στα χωριά» είπε ο Μπούτας – Επανέρχεται ο εφιάλτης των αγροτών για την κυβέρνηση – Ταξικός αποστάτης το έπαιξε ο υπ. Εργασίας

Πρόβα για τα όσα θα ακούσουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις εκλογικές τους περιφέρειες εξελίσσεται στην Βουλή κατά την συνέχιση της επεξεργασίας του ασφαλιστικούνομοσχεδίου. Το σύνολο των εκπροσώπων κοινωνικών φορέων έχει εξαπολύσει ανελέητο σφυροκόπημα στις....
διατάξεις του κ. Γιώργου Κατρούγκαλου στοιχείο που διαψεύδει τους κυβερνητικού ισχυρισμούς περί δίκαιης μεταρρύθμισης και επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις ότι τα προωθούμενα μέτρα δεν έχουν την αποδοχή της κοινωνίας.
Επί τέσσερις και πλέον ώρες ο υπουργός Εργασίας και οι βουλευτές της συμπολίτευσης ακούνε τους εκπροσώπους όλων των εργαζομένων σε Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, των αγροτών και των συνταξιούχων  να αποδομούν μια προς μια τις διατάξεις, να επισημαίνουν πως φέρνουν τη σταδιακή μείωση όλων των συντάξεων και επιβάλλουν την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής αγροτών Βαγγέλης Μπούτας προειδοποίησε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας «αποσύρετε το νομοσχέδιο για να μπορέσετε να πάτε στα χωριά σας. Αν δεν το κάνετε δεν θα μπορέσετε να πατήσετε».
Επίσης, την διαφωνία του με τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εξέφρασε και ο κ. Τάσος Γιαννίτσης.
Ο πρώην υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κλήθηκε στην Βουλή μετά από σχετικό αίτημα του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη για να τοποθετηθεί επί του νομοσχεδίου. Ο κ. Γιαννίτσης με προσεκτική τοποθέτηση είπε ότι «το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λύνεται με επιμέρους λύσεις που κρατούν ελάχιστα και δημιουργούν αναταραχή στην κοινωνία». Υποστήριξε ότι οι αλλαγές πρέπει να έχουν βάθος 25ετίας διαφορετικά το μόνο που γίνεται είναι η συνεχής μείωση συντάξεων και μισθών.
Ζήτησε δε τη σύμπραξη περισσότερων πολιτικών δυνάμεων ώστε να υπάρξει κοινή δράση στην αναμόρφωση του. Εξέφρασε τέλος την άποψη ότι θα έπρεπε να υπάρχει η αρχή της ισότητας μεταξύ των ασφαλισμένων, η  αρχή της αναλογικότητας μεταξύ ασφαλισμένων και συνταξιούχων και η αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών, αρχές που όπως όμως τόνισε δεν εφαρμόζονται. Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσουμπέλης υποστήριξε ότι το«να τα παίρνετε από τους μεσαίους και να τα δίνετε στους πιο χαμηλοσυνταξιούχους δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο». Επισήμανε δε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις επιφέρουν σε βάθος χρόνου μείωση κατά 25% στις συντάξεις. Ο επιστημονικός διευθυντής του του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης εξήγησε ότι «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση της απασχόλησης και πάταξη της εισφοροδιαφυγής. Αναπαράγει διακρίσεις ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες και αυξάνει τις εισφορές χωρίς να προβλέπει εισπραξιμότητα άρα περιλαμβάνει κοινωνικές αδικίες επιτείνοντας τη φτωχοποίηση συνταξιούχων».
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο πετυχαίνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης» ενώ ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είπε ότι«οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία» αν και ο ίδιος τον περασμένο Ιανουάριο σε συνάντηση με τον πρωθυπουργό είχε συμφωνήσει για την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής επισήμανε ότι«επιβάλλονται φορολογικές επιβαρύνσεις με απροκάλυπτα δημευτικό χαρακτήρα» ενώ εξήγησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φθάνει στο 37,95%.
Ταξικός αποστάτης δήλωσε ο Κατρούγκαλος
Από την πλευρά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος στην προσπάθειά του να αποκρούσει τις σφοδρές αντιδράσεις και ιδίως τις έντονες διαμαρτυρίες των δικηγορικών συλλόγων της χώρας για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο δήλωσε… ταξικός αποστάτης!
«Εγώ είμαι ταξικό αποστάτης» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός απευθυνόμενος στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλη Αλεξανδρή για να εξηγήσει «κ. Αλεξανδρή έχουμε ταξικές διαφορές. Εγώ είμαι ταξικός αποστάτης και δεν υπερασπίζομαι όσους από τον κλάδο μου βγάζουν πάνω από 50.000 ευρώ. Οι αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες είναι ταξικά διαστρωματωμένοι. Τα συμφέροντα των δικηγόρων δεν είναι ενιαία. Άλλα τα συμφέροντα αυτού που εργάζεται με μπλοκάκι και ο οποίος είναι σκλάβος των μεγάλων δικηγορικών γραφείων, και άλλα τα συμφέροντα του μεγαλοδικηγόρου που στην ουσία είναι μεγαλοεπιχειρηματίας».
Εκτός αυτών και παρά τις επισημάνσεις όλων των εκπροσώπων που εξήγησαν ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις φέρνουν νέες οδυνηρές επιβαρύνσεις για την μεσαία τάξη και περικοπή όλων των συντάξεων ο κ. Κατρούγκαλος επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα περι προστασίας του 90% των ασφαλισμένων.
Όταν, πάντως, ο κ. Αλεξανδρής ζήτησε τον λόγο για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς του υπουργού, ο πρόεδρος της επιτροπής Μάκης Μπαλαούρας έκλεισε την συνεδρίαση.
protothema



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook