1.6.16

Πόσο μειώνονται μισθοί και συντάξεις από την αυξημένη παρακράτηση φόρου


«Κούρεμα» στις καθαρές αποδοχές χιλιάδων μισθωτών και συνταξιούχων φέρνει η νέα αυξημένη παρακράτηση του φόρου από την Εφορία.


Εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και...
συνταξιούχοι θα διαπιστώσουν μειωμένες τις αποδοχές μετά την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας με την οποία επιβαρύνονται τα χαμηλά κυρίως εισοδήματα.

Η παρακράτηση στα εισοδήματα θα γίνει με τις νέες φορολογικές κλίμακες (εισόδημα, εισφοράς αλληλεγγύης) και με το μειωμένο αφορολόγητο ποσό που για τον άγαμο έχει υποχωρήσει στα 8.836 ευρώ.

Για τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα οι αλλαγές που έγιναν με το πολυνομοσχέδιο οδηγούν σε επιβαρύνσεις με τον «φορο-λογαριασμό» να φτάνει το 1,8 δισ. ευρώ.

Μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα έως 25.000 ευρώ θα πρέπει να προετοιμάζονται για μαχαίρι στις μηνιαίες τους αποδοχές από 2,5 έως και 22,7 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων που τους βαρύνουν.

Στη ζώνη εισοδημάτων από 9.000 έως και 25.000 ευρώ, οι αλλαγές στο φορολογικό φέρνουν μειώσεις μισθών και συντάξεων:

-Από 6,6 έως και 22,7 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους χωρίς παιδιά. Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ (ή 750 ευρώ το μήνα) σήμερα δεν υπόκειται σε μηνιαία παρακράτηση φόρου δεδομένου ότι καλυπτόταν από το αφορολόγητο των 9.545 ευρώ. Με τη μείωση του αφορολογήτου στα 8.636 ευρώ (εφόσον δεν έχει παιδιά) η εφορία θα του παρακρατά κάθε μήνα 15,6 ευρώ.

-Από 2,5 έως και 18,6 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με ένα παιδί. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις αφορούν φορολογούμενους με ετήσιες αποδοχές 25.000 ευρώ , όπου η αύξηση της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος και ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μεταφράζονται σε μείωση αποδοχών 18,6 ευρώ το μήνα.

-Από 5 έως και 14,4 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με δύο παιδιά. Η μικρότερη επιβάρυνση 5 ευρώ το μήνα αφορά όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 15.000 ευρώ ενώ το παράδοξο είναι πως σε χαμηλότερα εισοδήματα π.χ στα 9.500 ευρώ η εφορία θα παρακρατά από το μισθό 7,4 ευρώ κάθε μήνα, παραπάνω σε σχέση με σήμερα.

-Από 3 έως και 6,2 ευρώ το μήνα για φορολογούμενους με τρία παιδιά. Οι τρίτεκνοι και πολύτεκνοι έσωσαν την παρτίδα των επιβαρύνσεων την τελευταία στιγμή, όταν η κυβέρνηση αποφάσισε να διατηρήσει σταθερή και για τα εισοδήματα του 2016 την έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ η οποία ίσχυε το 2015.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook