23.7.16

ΤΟΥΡΚΙΑ: Το “ήπιο Ισλάμ” που έγινε δικτατορία και η παρουσία της CIA το βράδυ του “πραξικοπήματος”


Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ
Το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία είχε δυο βασικά θύματα. Τον Στρατό που εξευτελίστηκε και την...
πλήρη κατάρρευση του Κεμαλισμού. Οι  κατά παράδοση θεματοφύλακες του Κεμαλισμού στρατηγοί φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και αντί να υπερασπιστούν την δημοκρατία , εδραίωσαν την ισλαμική δικτατορία.
Στην εποχή της ταχύτατης διάδοσης των πληροφοριών σύντομα θα αποκαλυφθούν οι διοργανωτές και οι λόγοι για τους οποίους απέτυχε το πραξικόπημα τους.
Ο γνωστός συγγραφέας Σονέρ Γιαλτσίν αποκάλυψε ότι τη νύχτα του πραξικοπήματος βρισκόταν στην Πόλη ο θεωρητικός του ήπιου Ισλάμ   Henry Barkey,  ο οποίος διέμενε στο ξενοδοχείο Σπλέντιτ στο νησί της Πριγκήπου.
Ο κ. Barkey  κατάγεται από εβραϊκή οικογένεια της Σμύρνης και ήταν στενός συνεργάτης του σταθμάρχη της  CIA  στην Τουρκία  Graham Fuller  που ήταν ο εμπνευστής της θεωρίας του ήπιου Ισλάμ , το οποίο θα γίνει πρότυπο για όλες τις ισλαμικές χώρες της Μέσης Ανατολής.
Αργότερα ο κ.  Barkey  ασχολήθηκε με το Κουρδικό.  Καθόταν μάλιστα δίπλα στον αρχηγό του Κουρδικού κόμματος Σελαχαττίν Ντεμιρτάς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο ξενοδοχείο  Holiday Inn  στην Ουάσιγκτον.  Η σύζυγος του, Elen Barkey είναι επίσης υψηλόβαθμο στέλεχος της  CIA.
 Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα odatv ο Barkey  εκείνο το βράδυ συναντήθηκα και συνομίλησε με 7-8 άτομα.  Μεταξύ αυτών ήταν ο ιρανός  Ali Vaiz, ειδικός στα θέματα διεθνών κρίσεων, ο αιγύπτιος ερευνητής  Ahmet Morsy, ο καθηγητής Bayram Sarikaya του Πανεπιστημίου Γλιντιρίμ Μπαγεζίτ που θεωρείται ειδικός  στα θέματα Μέσης Ανατολής και ο έμπειρος διπλωματικός συντάκτης της εφημερίδας  Karar  καθηγητής  Mansur Akgun.
Το αντικείμενο συζήτησης της παρέας παραμένει  άγνωστο.  Πάντως ο κ.  Akgun  στο άρθρο του της 17ης Ιουλίου τόνιζε ¨ενδέχεται να υπάρχουν “άλλες χώρες πίσω από το πραξικόπημα. Αλλά η κυβέρνηση δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν αν δεν έχει συγκεκριμένες αποδείξεις”.
Η παρουσία του Barkey  στην Πρίγκηπο  την επίμαχη νύχτα μας θύμισε την παρουσία του Ian Fleming στην οδό του Πέρα την ώρα που ο όχλος έσπαγε και ρήμαζε τις περιουσίες των Ελλήνων στο Πογκρόμ της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου του 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Ο συγγραφέας της σειράς του Τζέημς Μπόντ ήταν τότε πράκτορας της ΜΙ6….
Τι σύμπτωση…..
 Ασφαλώς ο “εγκέφαλος”  που σχεδίασε το πραξικόπημα  θα έλαβε υπόψη και το ενδεχόμενο αποτυχίας του και για αυτό να έχει και ένα  plan B, το οποίο θα δούμε σύντομα να εφαρμόζεται.
 Προς το παρών με τις ενέργειες του κ. Ερντογάν, την τρίμηνη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και την ενδεχόμενη επαναφορά της θανατικής ποινής η Τουρκία κόβει κάθε δεσμό με τη Δύση.  Η χώρα είχε πάντα έλλειμμα δημοκρατίας. Για την πολιτική ηγεσία της χώρας δημοκρατία σημαίνει μόνο διεξαγωγή εκλογών. Κατά τα άλλα δεν αναγνώριζε ποτέ τα  ανθρώπινα δικαιώματα, την ισονομία,  την ελευθερία έκφρασης, την ελευθεροτυπία κ.α
Με το αποτυχημένο πραξικόπημα αποδείχθηκε και η πλήρης διάλυση του κράτους και του Στρατού. Αυτά είναι φαίνεται τα επιτεύγματα της 14χρονης διακυβέρνησης των Ισλαμιστών.  Μπορεί ο Ερντογάν να έχει πιστούς, φανατικούς οπαδούς, αλλά οι άνθρωποι αλλάζουν αμέσως στρατόπεδο αν δεν έχουν να φάνε ψωμί….





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook