11.8.16

Γιατί κόπτονται τόσο πολύ οι Βρυξέλλες για την υπόθεση της παραπομπής στην δικαιοσύνη του διευθυντή της ΕΛΣΤΑΤ;


Μεγάλες και υπόγειες αντιδράσεις υπάρχουν στο άντρο της ενωμένης Ευρώπης στις Βρυξέλλες,  για την «τύχη»  του επικεφαλής της  ΕΛΣΤΑΤ, κ. Γεωργίου  και την περιπέτεια του με,...
την ελληνική δικαιοσύνη.
Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι η ΕΕ παρακολουθεί πολύ στενά την ποινική υπόθεση εναντίον του πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, αναφέρει δημοσίευμα.
Το ελληνικό ανώτατο δικαστήριο διέταξε την παραπομπή σε  δίκη και ο  εισαγγελέας πρότεινε την ποινική δίωξη την περασμένη εβδομάδα,  εναντίον του  Ανδρέα Γεωργίου, πρώην επικεφαλής της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας ΕΛΣΤΑΤ, με την αιτιολογία ότι αυτός διόγκωσε αναίτια  το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας.
Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν κατά του κ.  Γεωργίου και το 2013, από  εργαζόμενους στην ΕΛΣΤΑΤ και άλλους αξιωματούχους, με την κατηγορία της  τεχνητής διόγκωσης των ελληνικών στοιχείων του προϋπολογισμού, με σκοπό να ζητήσει η χώρα σχέδιο  διάσωσης το 2009.
Ο ίδιος αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες
Οι Financial Times ανέφεραν ότι η υπόθεση προκάλεσε ανησυχία μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι οποίες στο παρελθόν αποδέχθηκαν  τα δεδομένα που δόθηκαν  από την ΕΛΣΤΑΤ, έναν οργανισμό που είχε  συσταθεί στον απόηχο της πρώτης διεθνούς διάσωσης της χώρας μας .
«Η κατάσταση είναι σαφής. Δεν είναι μια ευχάριστη υπόθεση. Η Επιτροπή και η ΕΚΤ βλέποντας την ποινική δίωξη  αντέδρασαν πολύ αρνητικά», ανέφερε ένας  ανώτερος υπάλληλος  της ΕΕ μιλώντας  στους FT.
Ο  εκπρόσωπος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπάρχει  διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), από τις  13 Ιουλίου 2015.
Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι υπάρχει  «σημαντική πρόοδος να  γίνει για την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της ανεξαρτησίας του οργανισμού  τα τελευταία χρόνια».  «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την κατάσταση», τόνισε  ο αξιωματούχος της ΕΕ .
Οι ελληνικές πηγές στην κυβέρνηση συμφώνησαν με τη δήλωση του αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την «πλήρη νομική ανεξαρτησία» της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά σημείωσαν ότι αυτό δεν σημαίνει «ότι μπορεί ο  οποιοσδήποτε  να ενεργεί  εκτός του  κράτους δικαίου».
Ο Νίκος Παππάς, Υπουργός Επικρατείας,  δήλωσε σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η έρευνα είναι «μια πληγή που άνοιξε και η οποία πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος».
Ο ίδιος  πρόσθεσε ότι η χώρα πρέπει να εξετάσει πώς και κατά πόσον τα ελλείμματα διογκώθηκαν, προκειμένου να παρθούν «προγραμματισμένες» πολιτικές αποφάσεις και να οδηγηθεί η Ελλάδα στα μνημόνια .
Η ουσία είναι σε περίπτωση που αποκαλυφθεί ότι υπήρξε δόλος και τα ελλείμματα «φουσκώθηκαν» σε συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ με στοιχεία  ,   με σκοπό να οδηγηθεί η Ελλάδα στα μνημόνια , τότε αλλάζουν όλα σε σχέση με την χώρα μας και ανοίγει ο χορός των νομικών διεκδικήσεων.
pentapostagma.gr


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook