15.2.17

ΤΟ ΥΠΟΠΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ: Μας θέλουν «ξεβράκωτους» απέναντι στους Τούρκους

«Κατά ειρωνικό τρόπο η Ελλάδα διαθέτει τα περισσότερα χρήματα για...
τεθωρακισμένα» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα της Welt.
Στο συγκεκριμένο άρθρο ο αρθρογράφος σχολιάζει τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Λονδίνου (IISS) αναφορικά με τις κρατικές δαπάνες για στρατιωτικά εξοπλιστικά συστήματα ευρωπαϊκών χωρών που είναι μέλη του ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από τους Eυρωπαίους να κάνουν περισσότερα για να ενισχύσουν την εσωτερική τους ασφάλεια. Ωστόσο ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με ανάλυση του IISS oι δαπάνες των Ευρωπαίων για στρατιωτικούς εξοπλισμούς μειώθηκαν κατά το περασμένο έτος σε σχέση με την αυξανόμενη οικονομική τους δύναμη».

Όπως επισημαίνεται όμως στη συνέχεια «μόνο δύο χώρες στην Ευρώπη, βάσει ανάλυσης βρετανών ερευνητών, δαπανούν πάνω από το προβλεπόμενο 2% του ΑΕΠ τους για εξοπλιστικά συστήματα.».

Πρόκειται για την Εσθονία και την Ελλάδα. «Η Εσθονία και η υπερχρεωμένη Ελλάδα δαπάνησαν αντιστοίχως 2,2% και 2,4% του ΑΕΠ τους για τον στρατό τους».

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών του ΝΑΤΟ έχουν επανειλημμένα συμφωνήσει στον στόχο του 2% για τις στρατιωτικές δαπάνες. Ωστόσο χώρες με μεγάλη στρατιωτική ισχύ όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία και η Πολωνία δαπανούν πολύ λιγότερα σε σχέση με την Ελλάδα, μάλιστα κάτω από το απαιτούμενο 2%.



0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook