29.4.15

ΟΧΙ στον συμβιβασμό,να πάμε σε ολική ρήξη με τους δανειστές


«Όχι» στην πολιτική επιλογή ενός συμβιβασμού με εταίρους και δανειστές καθώς – όπως υποστήριξαν στελέχη της – ένας συμβιβασμός με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών δε μπορεί να είναι «αμοιβαία επωφελής» είπε στη ..


συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερή Πλατφόρμα την οποία εκφράζει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας υποστήριξαν ότι μετά τα όσα απαιτούν οι δανειστές ο συμβιβασμός δε θα είναι αμοιβαία επωφελής και -κατά πληροφορίες- ζήτησαν πολιτική στρατηγική ρήξης.
Η συζήτηση πάντως συμφωνήθηκε να συνεχιστεί την ερχόμενη Πέμπτη όπου ο Αλέξης Τσίπρας, θα έχει επιστρέψει από την Κύπρο, λίγο πριν τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, ενώ σε περίπου 10 ημέρες η διαπραγμάτευση και η πιθανή συμφωνία θα συζητηθεί στην Κεντρική Επιτροπή.
Για δημοψήφισμα μιλά ξανά ο Τσίπρας
Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην πιθανή διενέργεια ενός δημοψηφίσματος σε περίπτωση που η συμφωνία με τους δανειστές είναι εκτός του πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνησή του.
Το ενδεχόμενο αυτό επανέλαβε, λίγες μόλις ώρες μετά τη συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό, μιλώντας και στα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στην κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε αναλυτική ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές ξεκαθαρίζοντας ότι βασικός στόχος είναι ένας «έντιμος συμβιβασμός».
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εάν η συμφωνία δεν είναι εντός του πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση τότε αυτή θα τεθεί στην κρίση του λαού.
«Είμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Στόχος είναι ο έντιμος συμβιβασμός στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έχουμε λάβει. Πιστεύω στις επόμενες ημέρες θα έχουμε συμφωνία.Σε περίπτωση που δεν έχουμε λύση εντός του πλαισίου τότε θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Πάντως, ο πρωθυπουργός έσπευσε να ενημερώσει βουλευτές και κόμμα ότι πιστεύει πως η κυβέρνηση δεν θα αναγκαστεί να πάει σε δημοψήφισμα.


Στα κάγκελα οι βουλευτές
Στα κάγκελα φαίνεται πως είναι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που έρχονται καθώς όπως φαίνεται πολλά από αυτά που θα ληφθούν καταστρατηγούν τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης.
Ενα πρώτο δείγμα του τι μέλλει γενέσθαι έδωσε την Κυριακή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησηςΓιάννης Δραγασάκης, ο οποίος -με συνέντευξη του στην Αυγή- αποκάλυψε ότι η κυβέρνηση ίσως χρειαστεί να λάβει μέτρα που δεν θέλει… Έπειτα από αυτό, το Μέγαρο Μαξίμου διέρρευσε χθες ότι ετοιμάζεται νομοσχέδιο-σκούπα προκειμένου να επιταχυνθεί η επίτευξη συμφωνίας. Μάλιστα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται να μην αυξήσει τον κατώτατο μισθό, να μην ενισχύσει τα διακαιώματα των εργαζομένων στην εργατική νομοθεσία, να επιβάλει «φρένο» στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να επιβάλει φόρο πολυτελείας στις πολυτελείς διακοπές και να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, αναμένονται έντονες αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία -όπως φαίνεται- θα προσπαθήσει να… καλοπιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συγκάλεσε κοινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα τους ενημερώσει, στις 3 το μεσημέρι, για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Πάντως, αυτό που εκτιμάται είναι ότι το πολυνομοσχέδιο μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για τις πρώτες διαρροές βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Βεβαίως, τα φώτα είναι στραμμένα κυρίως στην «αριστερή» τάση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει ακόμη απεμπολήσει απόψεις και θέσεις που φθάνουν μέχρι και την έξοδο από το ευρώ.
Ποιους φοβάται ο Τσίπρας
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας «φοβάται» τους συνήθεις υπόπτους και συγκεκριμένα:
- την «Αριστερή Πλατφόρμα» της οποίας ηγείται ο υπερυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ζητούμενο αποτελεί τι θα πουν και τι κυρίως θα πράξουν βουλευτές και κυβερνητικά στελέχη όπως οι: Δημήτρης Στρατούλης, Νίκος Χουντής, Κώστας Ήσυχος, ΣτάθηςΛεουτσάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Λίτσα Αμανατίδου, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Λαπαβίτσας, Κωνσταντίνος Δελημήτρος, ΔέσποιναΧαραλαμπίδου .
- την Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας (ΚΟΕ)
- την Διεθνιστική Εργατική Αριστερά (ΔΕΑ). Επικεφαλής είναι ο δημοσιογράφος ΑντώνηςΝταβανέλλος, ενώ εκεί ανήκουν και η Ιωάννα Γαϊτάνη, η οποία απουσίαζε από την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και η Ελένη Ψαρρέα.
Στο μεταξύ, ερωτηματικό αποτελούν οι λεγόμενοι «ΠΑΣΟΚογενείς», μεταξύ των οποίων ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης και ο Αλέξης Μητρόπουλος. «Ανοιχτή» παραμάνει και η στασή των Ραχήλ Μακρή και Θεοδώρας Τζάγκρη.www.crashonline.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook