9.10.12

"«Κόλαση» είναι οι σύζυγοι παρά τα αφεντικά"


"Το  άγχος που μεταδίδουν οι σύζυγοι στο σπίτι είναι πιο βαρύ από το άγχος  που επιβάλλουν οι εργοδότες στη δουλειά. Ενας απαιτητικός και γκρινιάρης  σύζυγος (όπως και μια απαιτητική και γκρινιάρα σύζυγος) πιθανόν είναι  να...
δημιουργήσει περισσότερο στρες απ΄ ό,τι οι προϊστάμενοι και οι  διευθυντές, όπως δείχνει βρετανική έρευνα την οποία συντόνισε κορυφαίος  ψυχολόγος, ειδικευμένος στις ψυχικές συνέπειες της εργασίας. Σύμφωνα  με...

τον καθηγητή της Ψυχολογίας στο  βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ Κάρι Κούπερ, σχεδόν 6 στους 10  εργαζομένους, ανεξαρτήτως φύλου, ζουν στρεσογόνες καταστάσεις μέσα στο  σπίτι τους εξαιτίας των συζύγων τους.

Η ομάδα του κ. Κούπερ, σε  έρευνα που δημοσίευσε αυτές τις ημέρες, κατέληξε σε μερικά πολύ  ενδιαφέροντα συμπεράσματα, ύστερα από μελέτη 3.000 εργαζομένων, ανδρών  και γυναικών κάθε παραγωγικής ηλικίας.

Συνολικά 58% των  ερωτηθέντων αγχώνονται από την παρουσία και τη συμπεριφορά των
συντρόφων  τους, με το ποσοστό αυτών που αγχώνονται από την παρουσία των  προϊσταμένων τους να αγγίζει μόλις το 43%. Ειδικότερα οι γυναίκες είναι  αυτές που
μοιάζουν να υποφέρουν περισσότερο από στρεσογόνες  καταστάσεις εντός της οικογενειακής εστίας: 18% των γυναικών δήλωσαν  μάλιστα ότι «αγχώνονται πάρα πολύ» από τους άνδρες τους, ενώ το  αντίστοιχο ποσοστό (του... «πάρα πολύ») στους άνδρες είναι 12%.

«Οπως  προκύπτει από την έρευνά μας, οι άνθρωποι κουβαλάνε στο σπίτι τους όλα  τα προβλήματα που εκσκήπτουν καθημερινά στον χώρο εργασίας τους,  φορτίζοντας αρνητικά το οικιακό κλίμα. Η κατάσταση μεταξύ των συζύγων  μπορεί επίσης να επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο από τις υπερωρίες του  ενός ή του αλλού. Οι πολλές ώρες στον χώρο εργασίας αποτελούν εστίες  καβγάδων ανάμεσα στο ζευγάρι» υποστηρίζει ο καθηγητής Κούπερ.

Αυτό  το συνεχές παλαντζάρισμα υποχρεώσεων ανάμεσα σε προσωπική ζωή και  εργασία είναι τόσο επώδυνο ψυχολογικά για τις γυναίκες, ώστε συχνά  αποτελεί παράγοντα που οδηγεί στην παχυσαρκία. Σε ποσοστό 50% οι  γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα ομολογούν πως η αυξομείωση του  σωματικού τους βάρους αποτελεί προτεραιότητα σημαντικότερη από τον ίδιο  τους τον μισθό!

«Το υψηλότερο ποσοστό των γυναικών που  αγχώνονται πάρα πολύ οφείλεται ακριβώς στα κάθε λογής “ακροβατικά” που η  σύγχρονη εργαζόμενη γυναίκα είναι υποχρεωμένη να επιτελέσει, ανάμεσα  στους διαφορετικούς ρόλους της στο σπίτι και στην εργασία» καταλήγει ο  κ. Κούπερ.

Η μελέτη αυτή ουσιαστικά επιβεβαιώνει τα ευρήματα  μιας προ μηνών κοινής αμερικανοβρετανικής έρευνας, από την οποία  προκύπτει πως οι γυναίκες είναι πιθανότερο, σε σχέση με τους άνδρες, να  νιώθουν αισθήματα ανεπάρκειας είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά τους.

Η  μελέτη, η οποία έγινε από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου Ομπερν της  Αλαμπάμα, υπό την καθηγήτρια Τζάκλιν Μίτσελσον , ισχυρίζεται ότι οι  γυναίκες νιώθουν πως δεν ικανοποιούν τα επίπεδα που οι ίδιες έχουν θέσει  στον εαυτό τους όσον αφορά την οικογένεια και το επάγγελμά τους. σε  ποσοστό 34% οι γυναίκες που ρωτήθηκαν για το επάγγελμά τους δήλωσαν ότι  «νιώθουν πως δεν εκπληρούν τα υψηλά στάνταρντ που έθεσαν στους εαυτούς  τους» έναντι ποσοστού 24% των ανδρών. Οσον αφορά το σπίτι και την  οικογενειακή ζωή, το αντίστοιχα ποσοστά ήταν 30% για τις γυναίκες και  17% για τους άνδρες.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Κούπερ, ο οποίος  συμμετείχε και στην αμερικανοβρετανική έρευνα, «οι γυναίκες συχνά  αισθάνονται ένοχες, όταν μπερδεύουν τις απαιτήσεις της δουλειάς και της  οικογένειάς τους, καθώς νιώθουν ότι δεν τα καταφέρνουν σωστά σε κανέναν  από τους δύο τομείς».
ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΒΙΟΣ... ΑΒΙΩΤΟΣ
Σε  ποσοστό 28% οι εργαζόμενοι στην Ευρωπαϊκή Ενωση (σχεδόν 56 εκατομμύρια  άνθρωποι) υποφέρουν από υψηλά επίπεδα άγχους. Ως το 2020 το άγχος  αναμένεται να γίνει η δεύτερη συνηθέστερη αιτία ασθενείας.

Περισσότεροι  αγχώνονται λόγω συζύγου παρά λόγω προϊσταμένου.

Σε τρεις χώρες  (Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία) το κόστος από τις «άδειες λόγω στρες»  ξεπέρασε τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007.
tovima.gr"

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook