20.4.14

Εξαιρετικά κρίσιμη συζήτηση περί ευρώ στην ηγεσία ΣΥΡΙΖΑ.



Του Γιώργου Δελαστίκ
Σαφέστατη είναι η θέση της μεγάλης πλειοψηφίας των στελεχών που συναπαρτίζουν την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η απόρριψη ακόμη και της κατάρτισης ενός εναλλακτικού σχεδίου αποχώρησης από το ευρώ και επιστροφής σε εθνικό νόμισμα, αν οι εκβιασμοί εκ μέρους των ηγετών και των...


οργάνων της ΕΕ υπερβούν κάθε ανεκτό όριο άσκησης μιας υποτυπωδώς φιλολαϊκής πολιτικής, αποδεικνύει πέραν πάσης αμφισβήτησης τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. «Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρόσχημα να σώσουμε το ευρώ να οδηγήσουμε στην καταστροφή της χώρας» αναφέρεται επί λέξει στη διακήρυξη για τις ευρωεκλογές που υπερψήφισε η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή είναι η ουσία της θέσης της. Η αλήθεια είναι ότι υπό το κράτος της αφόρητης πίεσης που άσκησε η Αριστερή Πλατφόρμα, η οποία ζήτησε την επεξεργασία σχεδίου άσκησης της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς το ευρώ, η ευρωδιακήρυξη της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να ικανοποιήσει εν μέρει και την αριστερή πτέρυγα του κόμματος, χρησιμοποιώντας αριστερόστροφη φρασεολογία χωρίς όμως δεσμεύσεις για το τι θα κάνει, αν οι εκβιασμοί της ΕΕ ξεπεράσουν κάθε όριο ανοχής μιας προοδευτικής, πόσω μάλλον αριστερής κυβέρνησης. «Η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν θα υποκύψει σε εκβιασμούς του ευρωπαϊκού κατεστημένου και της τρόικας. Παλεύουμε να εξευρεθεί λύση μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο...» αναφέρει η ευρωδιακήρυξη και συνεχίζει λίγο παρακάτω:

«Οπως συμπυκνώνει το σύνθημα ?καμιά θυσία για το ευρώ?, απόλυτη προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί η αποτροπή της ανθρωπιστικής καταστροφής και η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών, όχι η υποταγή σε υποχρεώσεις που ανέλαβαν άλλοι υποθηκεύοντας τη χώρα. Δεσμευόμαστε ότι θα αντιμετωπίσουμε τις ενδεχόμενες απειλές και τους εκβιασμούς των δανειστών με όλα τα δυνατά όπλα που μπορούμε να επιστρατεύσουμε, ενώ είμαστε έτοιμοι να αναμετρηθούμε με οποιαδήποτε εξέλιξη...».

Διαμετρικά αντίθετες είναι οι θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας του Παν.Λαφαζάνη, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις δύο τροπολογίες που υπέβαλε και απορρίφθηκαν για το ευρώ και για το δημόσιο χρέος. «Η Ευρωζώνη παίρνει τη μορφή μιας νομισματικής και οικονομικής "φυλακής" υψίστης ασφαλείας με κρατούμενους σε ?αναγκαστική? εργασία εργαζόμενους και λαούς. Η Ευρωζώνη και η ΕΕ εδώ που έχουν φτάσει δεν μεταρρυθμίζονται ούτε επανιδρύονται ή επαναθεμελιώνονται» υποστηρίζει η Αριστερή Πλατφόρμα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ειδικά για την Ελλάδα, η απαλλαγή της χώρας από την τρόικα και τα μνημόνια ... δεν είναι δυνατόν να επιχειρηθεί, αν δεν υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, μέσα στα οποία πρέπει να είναι το σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη, με παράλληλη και έγκαιρη ενημέρωση του ελληνικού λαού, στο πλαίσιο ενός εναλλακτικού προοδευτικού προγράμματος» υποστηρίζει η Αριστερή Πλατφόρμα και συνεχίζει στην πρότασή της για το χρέος που επίσης απορρίφθηκε: «Σε περίπτωση που αυτές οι διαπραγματεύσεις (σ.σ.: με τους δανειστές) δεν αποδώσουν σε σύντομο χρόνο, τότε η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να προχωρήσει σε στάση πληρωμών επί του χρέους, στην απάλειψη και μονομερή διαγραφή του».

Επικρίνοντας εκ μέρους της πλειοψηφίας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ τις θέσεις της Αριστερής Πλατφόρμας ο διευθυντής του γραφείου του Αλ. Τσίπρα, Ν. Παππάς, κατηγόρησε τον Παν. Λαφαζάνη ως... συνοδοιπόρο της κυβέρνησης της ΝΔ! «Θεωρώ ότι είναι ολίσθημα να αναδεικνύουμε εμείς το ζήτημα του νομίσματος ως κορυφαίο» είπε και συνέχισε επιθετικά: «Η άποψη που εξέφρασε πριν από αυτό εδώ το βήμα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά τη γνώμη μου είναι η απόλυτη μέθοδος για να επανακάμψει στην ιδεολογική ηγεμονία η Δεξιά! Η επιχειρηματολογία αυτή συναντάται απόλυτα, μα απόλυτα, με την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης!» τόνισε κατηγορηματικά.

Υπέρ της θέσης της Αριστερής Πλατφόρμας για προετοιμασία και σεναρίου εξόδου από την Ευρωζώνη τάχθηκε ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Στάθης Κουβελάκης. «Το πλαίσιο αυτό δεν είναι μεταρρυθμίσιμο ακριβώς γιατί έχει σχεδιαστεί για να μην μπορεί να μεταρρυθμιστεί» υπογράμμισε. «Είναι για μας το ευρώ το απόλυτο όριο της πολιτικής μας;» αναρωτήθηκε και απάντησε ο ίδιος: «Αν είναι έτσι, αν έχουμε δεσμευτεί προκαταβολικά ότι υπάρχει μια γραμμή που δεν πρόκειται να διαβούμε, τότε ο αντίπαλος μας έχει στο χέρι του και ο εκβιασμός του μοιραία θα περάσει» παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές.

Η πλειοψηφία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ότι θα δώσει τη μάχη μέσα στην Ευρωζώνη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σύντομα κυβέρνηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έληξε η συζήτηση στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ για το ευρώ. Θα επανέλθει θυελλωδώς, όταν μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να εφαρμόσει την πολιτική που επαγγέλλεται.
Πηγή: ethnos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook