16.7.14

Αντίπαλο δέος στο ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα


Ματ με δυο κινήσεις στο διεθνές οικονομικό και πολιτικό σκηνικό κάνουν οι πέντε χώρες που απαρτίζουν τα BRICS σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, σχηματίζοντας Κοινό Συναλλαγματικό Αποθεματικό 100 δισ. δολαρίων (αντί του ΔΝΤ) και μια...
αναπτυξιακή τράπεζα με κεφάλαια 50 δισ. (αντί της Παγκόσμιας Τράπεζας). Οι χώρες που συμμετέχουν είναι οι Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Βόρειος Αφρική, με κεντρικό στόχο την πρόληψη αλλά και αποσόβηση κρίσεων που θα οφείλονται στις επιθέσεις των αγορών και σε ενδεχόμενα ελλείμματα στα ισοζύγια πληρωμών. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα ενισχυθεί η αξιοπιστία των χωρών θα μετριαστούν οι κρίσεις και θα γίνει πιο πρόσφορα το έδαφος για την ανάτυξης βιώσιμων και όχι ευκαιριακών αναπτυξιακών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις η Τράπεζα Ανάπτυξης θα εδράζεται στην Κίνα, ενώ την προεδρία –που θα είναι κυλιόμενη- αναλαμβάνει η Ινδία. Παράλληλα πόστα ανέλαβαν και η Βραζιλία, Ρωσία και η Βόρειος Αφρική.

Αν και συμφωνια σε κεντρικό επίπεδο και για τα δυο ζητήματα απαιτούνται οι εγκρίσεις των εθνικών κοινοβουλίων, όπου δεν αναμένονται εκπλήξεις.

Αναλυτές συνδέουν τις πρωτοβουλίες από τα BRICS με την κάμψη των ρυθμών ανάπτυξης από το 10,7% το 2007 στο 5,4% το τρέχον έτος. Ενώ παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται κρίσεις στην Αργεντινή, τη Ρωσία και προσπάθεια αποσταθεροποίησης της Βραζιλίας.

Από την άλλη πλευρά η πρόεδρος της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ,  επισήμανε ότι «τα BRICS ενισχύουν την πολιτική τους βαρύτητα και επιρροή σε διεθνές επίπεδο.

Ισορροπία δυνάμεων

Σύμφωνα με πληροφορίες η δημιουργία της έδρας στη Σαγκάη αποφασίστηκε λόγω των καλύτερων υποδομών που διαθέτει και της ευκολότερης πρόσβασης σε διεθνή κεφάλαια τα οποία μπορεί απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής τράπεζας.

Παράλληλα όλες οι χώρες πήραν θέσεις, με τη Ρωσία να διορίζει τον πρώτο επικεφαλής του Συμβουλίου των διοικητών, ενώ ο πρώτος γενικός διευθυντής θα προέρχεται από τη Βραζιλία. Η Βόρειος Αφρική θα αποκτήσει τοπικό παράρτημα της τράπεζας.

Το εγχείρημα όμως μπορεί να παραμείνει στα χαρτιά για δυο χρόνια ακόμη, όσο διαρκούν τα διαδικαστικά ζητήματα.

Σύμφωνα πάντως με το καταστατικό το Κοινό Συναλλαγματικό Αποθεματικό θα λειτουργεί πιο δημοκρατικά από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δίνοντας τη δυνατότητα στη Βόρειο Αφρική να τραβήξει τα διπλάσια από αυτά που εισφέρει, ήτοι 10 δισ. Η Κίνα από την πλευρά της θα μπορεί να αντλήσει έως 20,5 δισ. ποσό που είναι το ήμισυ της συνεισφοράς της. Βραζιλία και Ρωσία θα μπορούν να αντλήσουν όσα συνεισφέρουν, ήτοι 18 δισ. όπως και η Ινδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα BRICS πέτυχαν το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών το 2011, ενισχύοντας τη συμμετοχή τους αισθητά από το 8% το 2001.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Υποδομών το οποίο θα έχει έδρα τη ρώσικη πόλη Φορταλέζα και αναμένεται να είναι έτοιμο εντός του 2015.

http://www.sofokleousin.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook