25.12.15

Ετοιμάζουν “χαράτσι” στις ηλεκτρονικές συναλλαγέςΜε τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και το πλαστικό χρήμα…
θα κατοχυρώνεται το αφορολόγητο σύμφωνα με τους τελευταίους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών.
Ωστόσο ένα νέο σενάριο που έρχεται στο φως είναι η επιβολή ειδικού τέλους (χαράτσι) στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα γίνονται μέσω τραπεζών. Ο φόρος αυτός δεν θα ξεπερνά, σύμφωνα με το σχεδιασμό το ένα τοις χιλίοις (1 ‰) και θα αποτελέσει ουσιαστικά ισοδύναμο για να μην υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις.

Εφόσον προχωρήσει θα είναι μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες. Θα κατατεθεί ως ισχυρό ισοδύναμο εάν η τρόικα απορρίψει την αύξηση εργοδοτικών εισφορών και απαιτήσει μείωση κύριων συντάξεων.

Για μια πληρωμή ενοικίου π.χ. 300 ευρώ, το ειδικό τέλος αυτό θα έφτανε τα 30 λεπτά του ευρώ, που δεν αποτελεί σημαντική επιβάρυνση για τους συναλλασσόμενους αλλά στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να κοπούν κύριες συντάξεις.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ομάδα μελέτης εξετάζει το είδος των συναλλαγών στις οποίες θα μπορούσε να επιβληθεί ένα είδος «εσωτερικού φόρου Τόμπιν» χωρίς να υπάρξουν υφεσιακές επιπτώσεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Γράψτε ελεύθερα την άποψη σας και ότι θέλετε χωρίς ύβρεις.

Συνολικές προβολές σελίδας

facebook